27.7.12

Sırça Fanus / Sylvia Plath


Kitap Adı :           Sırça Fanus
Yazar :                 Sylvia Plath
Çevirmen :           Handan Saraç
Yayınevi :            Can
Tür :                    Roman
Sayfa Sayısı :       275
Alıntı :                 “Yazı masamın üstündeki ayna hafifçe çarpık ve aşırı parlak görünüyordu. İçindeki yüz, dişçilerin cıva küresinden yansıyor gibiydi. Çarşafların arasına sokulup uyumaya çalışmayı düşündüm ama bu düşünce de, kirli, karalanmış bir mektubu yeni, temiz bir zarfa tıkıştırmak kadar tatsız geldi bana. Sıcak bir banyo yapmaya karar verdim.
Sıcak bir banyonun iyileştiremeyeceği pek çok şey olamlı ama bunların çoğu benim bilmediğim şeyler. Öleceğimi düşünerek hüzünlendiğim. Uyuyamayacak kadar sinirli olduğum ya da aşık olduğum kimseyi bir hafta boyunca göremeyeceğim zamanlarda, aşağılara doğru iner, iner, sonra kararımı veririm: ‘Gidip sıcak bir banyo yapacağım!’
(…)
O duru, sıcak suyun içinde uzanıp yatarken tüm pisliklerden arındığımı hissediyordum. Banyodan çıkıp da otelin kocaman, beyaz, yumuşacık havlularından birine sarıldığım zaman kendimi yeni  doğmuş bir bebek kadar temiz ve sade hissettim.”
Arka Kapak :     “Sırça Fanus XX. Yüzyıl edebiyatının efsane yazarlarından Sylvia Plath’in tek romanı. İlk kez 1963’te yayımlanan kitap, Plath’in kendi gençlik bunalımlarından yola çıkan, büyük ölçüde özyaşamöyküsel bir yapıt. Amerikalı aydınlar üzerinde acımasız bir baskı kuran McCarthy döneminde, üniversite öğrencisi genç bir kızın zihinsel rahatsızlığını, intihar girişimini ve yeniden yaşama dönme uğraşını anlatır Sırça Fanus. Ne var ki, Plath’in şaşırtıcı akıcılıktaki üslubu ayrıntılara inen keskin gözlemciliği ve kurgulama ustalığı, Sırça Fanus’u iç karartıcı bir bunalım romanı olmaktan çıkarır, insan ruhunun derinliklerinde cesaretle gezinen eleştirel yapıta dönüştürür. Şiirleri ve öykülerinde de yabancılaşma, ölüm ve kendini yok erme temalarını işlemiş olan Plath, bu romanın yayımlanmasından bir ay sonda, otuz bir yaşında, yaşamına kendi eliyle son vermiştir.”
Yorum :               Sırça Fanus oldukça depresif lakin şiirsel bir roman. Plath’i ve başarılı genç bir kadının yaşadığı içsel çatışmaları anlatan bu roman aslında (o kadar yoğun olmasa da) kıyısından köşesinden her kadından bir parça taşıyor. Betimleme dolu roman şeklinde bir şiir…
Puan :                   7 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder